image

 

Otac sedmogodišnje Zeničanke Lamije Pehlivanović koja je nedavno bila na pregledu u Turskoj, na klinici Medical Park, večeras je objavio status u kojem je poručio da prodaje svoj bubreg kako bi prikupio novac za operaciju svoje kćerke koja bi joj omogućila da jede svojim ustima.

 

Lamija je rođena sa srčanom manom dijagnosticiranom kao AVSD i Microcephaliom, Veloshisis (anomalie multiplices). Od početka svog života se zbog rascjepa nepca hrani preko sonde, a taj problem mogao bi biti riješen operacijom za koju joj je potrebno 13.950 eura.

 

S obzirom na tešku finansijsku situaciju i nedostatak novca, Lamijin otac Kemal Pehlivanović se odlučio na prodaju bubrega, a kako bh. društvo nikada nije dozvolilo slične stvari, sigurno je da neće zakazati ni u pružanju pomoći 7-godišnjoj Lamiji.

 

Nakon što sam obavio razgovor sa ocem bolesne Lamije, Kemalom Pehlivanovićem, koji možete poslušati na 3:08:50 live streama, te potvrdio legitimnost slučaja i dobio dozvolu od gospodina Kemala za prikupljanje novca za liječenje njegove kćerke, 30. Novembra oko 18:00 sati pokrenut je live stream u kojem je prikupljan novac.

 

Originalni live stream nalazi se na ovom linku. Međutim, obzirom na to da je tijekom live streama korištena muzika koja je na YouTube-u zaštićena autorskim pravima, originalni live stream blokiran je u cijelom svijetu za gledanje. Upravo zbog toga je kasnila objava članka sa detaljima o ovoj humanitarnoj akciji. Nekoliko dana smo pokušavali doći u kontakt sa vlasnicima autorskih prava za muziku koja je korištena u streamu kako bi maknuli blokadu za gledanje, ali to sve je bilo bezuspješno.

S toga, originalni stream ostaje blokiran za gledanje, ali smo omogućili ponovno gledanje streama direktnim prijenosom, a isti možete pogledati ispod.

10.000€ ZA LAMIJU
 

Ponovo je bio plan da se prvi live stream održi na Wiissttaa kanalu, a zatim da se odmah dan kasnije održi i drugi live stream na Amir Hadžić kanalu, jer cifra od 10.000€ i nije baš neozbiljna i lagana za prikupiti.

 

Međutim, naša Balkanska online zajednica pokazala je još jedanput kako funkcionišemo kada nam je neophodno ujedinjenje za viši cilj, jedini važan cilj – ljudski život.

 

Cifra od 10.000€ skupljena je za nešto više od 6 i po sati. Prelazak cifre od 10.000€ možete vidjeti na vremenskoj oznaci 6:35:30.

 

Nekim čudnim zakonima nuklearne fizike, uspio sam za manje od 24 sata prebaciti kompletan iznos sa PayPal-a na bankovni račun, te je novac dostavljen u rekordnom roku.

 

Na kraju live streama, na vremenskoj oznaci 7:04:59 možete vidjeti ukupnu sakupljenu cifru od 10.199,69€ nakon čega je i završen live stream.

 

Od ukupne sakupljene cifre od 10.199,69€, na takozvani PayPal fee odnosno troškove svake pojedinačne transakcije utrošeno je ukupno 1.063,32€, što znači da je na PayPal-u krajnji ukupni prikupljeni iznos 9.136,37€ što je i vidljivo na vremenskoj oznaci 7:00:32. Kada se pretvori u konvertibilne marke prikupljeni novac iznosio je 17.869 KM što je vidljivo na vremenskoj oznaci 7:03:59.

 

Drugog decembra gospodinu Kemalu lično u Zenici predato je ukupno 18.000 KM.